
Reklama
Leczo wegetarianśkie
45 minWiosenne danie na obiad, pełne warzyw i witamin. Zdrowe i dietetyczne leczo wegetariańskie. W sam raz na wiosenny dietetyczny obiad, dla tych co dbają o linię lub chcą zgubić zbędne kilogramy przed wakacjami.

Czas przygotowania i ilość porcji
Przygotowanie leczo wegetariańskiego zajmuje około 45 min.
Podane poniżej składniki wystarczą na przygotowanie około 4 porcji.
Reklama
Produkty potrzebne do przygotowania leczo wegetariańskiego
- 1 x papryka czerwona
- 1 x papryka żółta
- 1 x papryka zielona
- 1 x papryka czerwona słodka
- 1 x cukinia
- 1 x cebula
- 2 x ząbek czosnku
- 4 x łyżka pomidorów krojonych z puszki
- oliwa z oliwek
- 1 x łyżka miodu
- 1 x łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 3 x liść laurowy
- 4 x ziele angielskie
- sól
- pieprz
Przygotowanie leczo wegetariańskiego
Przygotowanie leczo wegetariańskiego rozpoczynamy od umycia wszystkich warzyw. Do garnka wlewamy odrobinę oliwy z oliwek, gdy oliwa będzie nagrzana smażymy na niej pokrojoną w kostkę cebulę i rozgnieciony czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę. Cukinię obieramy i dodaj do garnka. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Do szklanki wlewamy 1/4 wody i rozpuszczamy w niej łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Dodajemy do warzyw i mieszamy. Dusimy pod przykryciem przez 20 minut co jakiś czas mieszając. Na koniec dodajemy płaską łyżkę rozpuszczonego miodu i dokładnie mieszamy.
Reklama
Przygotowanie krok po kroku leczo wegetariańskiego

Krok 1
Przygotowanie niezbędnych składników do leczo wegetariańskiego.

Krok 2
Paprykę kroimy w drobną kostkę i wszystko umieszczamy w garnku.

Krok 3
Kroimy pozostałe warzywa dodajemy do garnka.
Krok 4
Gotowe danie - Leczo wegetarianśkie
Reklama
Spróbuj także

Gulasz z indyka z marchewką i fasolką
Przepis na dietetyczny gulasz z indyka na bazie fasolki szparagowej i marchewki. Podany z kaszą bulgur to naprawdę zdrowe i smaczne danie.

Danie dla wielbicieli grzybów. Risotto grzybowe. U mnie z podgrzybkami, ale równie dobre z każdym innym rodzajem grzybów. Podsmażone na masełku z natką pietruszki i cebulką.

Risotto z groszkiem cukrowym i marchewką
Szybki, prosty i dietetyczny przepis na obiad. Risotto z groszkiem cukrowym i marchewką. Mało składników, ale za to jak smacznie. Polecam gorąco!

Pierś z kurczaka w sosie porowo - musztardowym podana z ryżem
Pomysł na szybki i smaczny obiad. Pory w sosie musztardowym z piersią kurczaka. Danie, które dostarczy nam dawkę żelaza i wielu witamin, zapewni sytość, ale nie obciąży.
Polecane kategorię
Nie jadasz mięsa i nie masz pomysłu na pyszne, zdrowe danie? Wypróbuj moje wegetariańskie przepisy, pełne smaku i witamin.
Mięsne dania też mogą być fit. Dobrej jakości mięso zapewnia nam niezbędnych wartości odżywczych. Wypróbuj moje mięsne przepisy, proste i dla każdego.
Nie wszyscy lubią ich smak, ale warto od czasu do czasu wprowadzić je do swojej diety. Wypróbuj przepisy na dania rybne.
Zupy to lekkie dania, które pasują zarówno na obiad jak i kolację. Oparte na warzywach stanowią doskonałe źródło wartości odżywczych i są doskonałym przykładem dania fit.
Słodki deser też może być zdrowy. Wystarczy przygotować go z odpowiednich składników. Wypróbuj moje propozycje.
To co pijemy jest równie ważne dla naszego zdrowia jak to co jemy. Dlatego też wśród dietetycznych przepisów nie może zabraknąć pomysło na koktajle i napoje.
Reklama
Na dzisiejsze śniadanie, obiad i kolację polecam

Placki, każdemu kojarzą się z ziemniakami. Nie da się ukryć, że ziemniaczane są przepyszne, ale niezbyt dietetyczne. Co zrobić, żeby były bardziej fit. Spróbuj zamienić ziemniaki na szpinak! Oto moja szpinakowa propozycja.

Pyszny obiad z piersi kurczaka w sosie pomidorowym na sposób słodko-kwaśny. Doskonały do podania z ziemniakami lub ryżem.

Kolejny prosty i zdrowy przepis dla wielbicieli zup krem. Połączenie selera i gruszki z dodatkiem warzyw i gałki muszkatołowej. Zupa krem z selera i gruszki najlepiej smakuje podana z ziarnami słonecznika.