
Reklama
Moc zielonej herbaty
Co pić żeby schudnąć. To pytanie zadaje sobie wiele osób. Nie ma co się łudzić. Cudów nie ma. Nie istnieje napój, który sprawi, że w tydzień schudniemy parę kilo. Kluczem do sukcesu jest systematyczność i wykształcenie zdrowych nawyków. Jednym z takich pożytecznych dla naszego organizmu nawyków jest picie zielonej herbaty. Odpowiednio dobrana i przygotowana zielona herbata w pozytywny sposób może wpłynąć na nasze zdrowie i samopoczucie.
Działanie odchudzające zielonej herbaty polega na zmniejszeniu wchłanialności tłuszczy dostarczanych organizmowi z pożywienia oraz przyspieszeniu metabolizmu. Pozytywnie wpływa również na trawienie.
Zielona herbata bogata jest w antyoksydanty dzięki czemu posiada działanie antynowotworowe.
Dzięki zawartości teiny zielona herbata działa na nasz organizm pobudzająco. Możemy stosować ją zamiast kawy.
Oprócz tego picie zielonej herbaty pozytywnie wpłynie na nasz układ krążenia, serce, jamę ustną, wygląd skóry.
Zielonej herbaty nie powinny pić osoby z anemią, osteoporozą, kobiety w ciąży, osoby z nadciśnieniem oraz chorym sercem. Nie powinno się też pić jej na czczo. Zielona herbata wchodzi również w interakcję z lekami.
Duże znaczenie ma sposób parzenia zielonej herbaty. Krótko parzona działa pobudzająco. Dłuższy czas parzenia lub parzenie ponowne tych samych liści sprawia, że herbata zyskuje działanie relaksacyjne, wzmacniają się też jej właściwości prozdrowotne.
Zalety zielonej herbaty:- oczyszczenie z toksyn
- poprawa trawienia
- przyspiesza metabolizm
- ograniczenie wchłaniania tłuszczy
- ilość maksymalnej dawki zielonej herbaty to 3-4 filiżanki dziennie
- najlepiej wybierać liściastą herbatę a nie w torebkach
- herbata z pierwszego parzenia i krótko parzona pobudza
- herbata parzona drugi raz bądź dłużej działa relaksujaco
- zielona herbata osłabia wchłanianie żelaza i wypłukuje wapno z organizmu
- zielonej herbaty nie należy pić nadczo
- zieloną herbatą nie należy popijać leków
Reklama
Polecane kategorię
Nie jadasz mięsa i nie masz pomysłu na pyszne, zdrowe danie? Wypróbuj moje wegetariańskie przepisy, pełne smaku i witamin.
Mięsne dania też mogą być fit. Dobrej jakości mięso zapewnia nam niezbędnych wartości odżywczych. Wypróbuj moje mięsne przepisy, proste i dla każdego.
Nie wszyscy lubią ich smak, ale warto od czasu do czasu wprowadzić je do swojej diety. Wypróbuj przepisy na dania rybne.
Zupy to lekkie dania, które pasują zarówno na obiad jak i kolację. Oparte na warzywach stanowią doskonałe źródło wartości odżywczych i są doskonałym przykładem dania fit.
Słodki deser też może być zdrowy. Wystarczy przygotować go z odpowiednich składników. Wypróbuj moje propozycje.
To co pijemy jest równie ważne dla naszego zdrowia jak to co jemy. Dlatego też wśród dietetycznych przepisów nie może zabraknąć pomysło na koktajle i napoje.
Reklama
Na dzisiejsze śniadanie, obiad i kolację polecam

Placki, każdemu kojarzą się z ziemniakami. Nie da się ukryć, że ziemniaczane są przepyszne, ale niezbyt dietetyczne. Co zrobić, żeby były bardziej fit. Spróbuj zamienić ziemniaki na szpinak! Oto moja szpinakowa propozycja.

Kalarepa, to niedoceniane warzywo. Warto wprowadzić je do swojej diety i stworzyć dania pełne smaku i witamin. Przykładem potrawy, której główny składnik to kalarepa jest przepyszna biała zupa krem. Doskonała na obiad lub dietetyczną kolację.

Kolejny prosty i zdrowy przepis dla wielbicieli zup krem. Połączenie selera i gruszki z dodatkiem warzyw i gałki muszkatołowej. Zupa krem z selera i gruszki najlepiej smakuje podana z ziarnami słonecznika.