
Reklama
Lecznicze zastosowanie kadzideł
Artykuł sponsorowanyNajczęściej kupuje się kadzidła ze względu na ich piękny zapach. Mają zdolność do radzenia sobie nawet z najbardziej nieprzyjemnymi i trudnymi do okiełznania zapachami takie jak zapach dymu papierosowego, stęchlizny lub po intensywnym gotowaniu. Dodatkowo zapach kadzideł wprowadza niezwykle przyjemną atmosferę do wnętrza, dlatego jest nieodłącznym akcesorium zapachowym w wielu domach. Niewielu z nas jednak zdaje sobie sprawę z tego, że kadzidła mogą mieć bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie. Jakie są rodzaje kadzideł i dlaczego mogą pozytywnie oddziaływać na nasze samopoczucie?
Jakie właściwości mają kadzidła?
Przede wszystkim kadzidło jest zapachem pochodzenia naturalnego i uwalnia swój zapach podczas spalania. Ich skład może mieć różne właściwości, dlatego przy wyborze warto zastanowić się nad tym, w jakim celu chcemy używać danego kadzidła. Jeśli chcemy, by służyły nam tylko do nadania naszej przestrzeni dobrego zapachu, wówczas kierujemy się tylko własnym gustem i wybieramy aromat, który bardziej nam się podoba. Jednak jeśli chcielibyśmy wypróbować działanie lecznicze kadzideł, poniżej przedstawiamy, na co mogą wpływać poszczególne kompozycje zapachowe.
- Drzewo Mirrowe - do stworzenia kadzidła używa się żywicy pozyskanej z tego drzewa. Wykazuje ona zdolność do łagodzenia objawów infekcji dróg oddechowych, a samo drzewo słynie w Afryce ze wspomagania schorzeń skóry.
- Drzewo Palo Santo - Sam zapach kadzidła wpływa na poprawę samopoczucia, ponieważ jest świeży i rześki. Poza tym działa antyseptycznie, przeciwzapalnie i łagodzi bóle głowy. Może także pomóc w leczeniu infekcji wirusowych oraz grzybiczych.
- Biała szałwia - zwana inaczej "świętym zielem". Dawniej leczyło się nią nawet kaszel, katar, a także dodawało do leczniczych kąpieli. Obecnie świetnie sprawdza się podczas medytacji oraz rytuałów oczyszczających.
- Ziele paczuli - Relaksuje, pobudzając wszystkie zmysły. Jest niezwykle ceniona w Indonezji, gdzie produkuje się kadzidła z liści ziela paczuli.
Jakie są rodzaje kadzideł?
Jest kilka rodzajów kadzideł i występują one w różnej formie. Najbardziej popularną z nich jest forma pałeczek, które nie tylko charakteryzują się niską ceną, ale także ogromnym spektrum różnych zapachów. Jest to świetne rozwiązanie dla początkujących osób, które jeszcze nie są przekonane, czy kadzidła są dla nich odpowiednie. Dla osób bardziej wprawionych poleca się kadzidła stożkowe, których skład zawiera najczęściej kwiaty, przyprawy, żywicę oraz zioła. Są szczególnie cenione podczas medytacji oraz obrzędów religijnych. Można spotkać się także z kadzidłami sypkimi i żywicznymi, które zapala się w przeznaczonej do tego kadzielnicy. Spalane w niej rośliny tworzą pachnący i intensywny dym, a w przypadku kadzideł żywicznych wypala się żywica, która uwalnia olejki eteryczne. Najrzadziej spotykanym rodzajem kadzidła jest kadzidło cięte, które wykorzystuje się w rytuałach duchowych. To nic innego jak kawałki suchej łodygi lub liści rośliny, obwiązanej sznurkiem.
Wysokiej jakości kadzidła znajdziesz w ofercie sklepu internetowego Naturalnabogini.pl
Reklama
Polecane kategorię
Nie jadasz mięsa i nie masz pomysłu na pyszne, zdrowe danie? Wypróbuj moje wegetariańskie przepisy, pełne smaku i witamin.
Mięsne dania też mogą być fit. Dobrej jakości mięso zapewnia nam niezbędnych wartości odżywczych. Wypróbuj moje mięsne przepisy, proste i dla każdego.
Nie wszyscy lubią ich smak, ale warto od czasu do czasu wprowadzić je do swojej diety. Wypróbuj przepisy na dania rybne.
Zupy to lekkie dania, które pasują zarówno na obiad jak i kolację. Oparte na warzywach stanowią doskonałe źródło wartości odżywczych i są doskonałym przykładem dania fit.
Słodki deser też może być zdrowy. Wystarczy przygotować go z odpowiednich składników. Wypróbuj moje propozycje.
To co pijemy jest równie ważne dla naszego zdrowia jak to co jemy. Dlatego też wśród dietetycznych przepisów nie może zabraknąć pomysło na koktajle i napoje.
Reklama
Na dzisiejsze śniadanie, obiad i kolację polecam

Dietetyczne śniadanie z kaszy jaglanej
Warzywa z kaszą jaglaną na śniadanie, brzmi smacznie i pożywnie. Prosta propozycja, którą możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Takie danie możemy zabrać ze sobą do pracy na drugie śniadanie, ale równie dobrze może postać w lodówce, aby sięgnąć po nie następnego dnia.

Gulasz z indyka z marchewką i fasolką
Przepis na dietetyczny gulasz z indyka na bazie fasolki szparagowej i marchewki. Podany z kaszą bulgur to naprawdę zdrowe i smaczne danie.

Smaczne danie i bardzo proste w wykonaniu. Pieczone warzywa, to idealna potrawa na kolację lub przekąskę. Z dodatkiem pieczonego mięsa danie możemy podać również na obiad.