
Reklama
Moc śniadania, czyli czy warto jeść śniadanie
Śniadanie uznawane jest za najważniejszy posiłek dnia. Nie powinno to nikogo dziwić, w końcu to dzięki porannemu śniadaniu nabieramy siły do działania na cały dzień. Dostarczając naszemu organizmowi zdrowych kalorii z samego rana informujemy go o rozpoczęciu dnia i zachęcamy do działania metabolizm, który w nocy jest zdecydowanie wolniejszy.
Wiele osób brak porannego posiłku tłumaczy brakiem czasu lub po prostu brakiem apetytu. Na szczęście nikt nie powiedział, że poranny posiłek musi być obfity i wymyślny. Jest kilka zasad, którymi należy się kierować, aby nasz posiłek był pożyteczny dla organizmu, pozwalał nam zachować zdrowy tryb życia, ale nie był przykrym obowiązkiem.
Po pierwsze śniadanie należy zjeść w przeciągu godziny od przebudzenia. Dzięki temu spalimy więcej kalorii w ciągu dnia i zachowamy poprawny rytm posiłków.
Śniadanie powinno być odpowiednio zbilansowane, nie powinno w nim zabraknąć błonnika i białka. Dzięki temu rozruszamy nasz metabolizm.
Poranny posiłek powinien dostarczyć nam odpowiednią dawkę energii. Nie powinniśmy jednak przesadzać z jego obfitością. Przyjmuje się, że poranna dawka kalorii to 300-400 kcal, w zależności od naszego dziennego zapotrzebowania. Będąc na diecie redukcyjnej, wartość kalorii będzie odpowiednio mniejsza. Wszystko zależy od naszego trybu życia i efektu jaki chcemy osiągnąć dzięki naszemu odżywianiu.
Jakie produkty najlepiej spożyć na śniadanie:
- płatki owsiane,
- jajka,
- twaróg półtłusty,
- pieczywo razowe,
- kasza jaglana,
- kefir,
- jogurt,
- warzywa (zawsze mile widziane w każdym posiłku).
Śniadanie to podstawa
Pamiętaj o tym, a jeśli nie masz pomysłu co zjeść z rana zajrzyj tutaj.
Smacznego!Reklama
Polecane kategorię
Nie jadasz mięsa i nie masz pomysłu na pyszne, zdrowe danie? Wypróbuj moje wegetariańskie przepisy, pełne smaku i witamin.
Mięsne dania też mogą być fit. Dobrej jakości mięso zapewnia nam niezbędnych wartości odżywczych. Wypróbuj moje mięsne przepisy, proste i dla każdego.
Nie wszyscy lubią ich smak, ale warto od czasu do czasu wprowadzić je do swojej diety. Wypróbuj przepisy na dania rybne.
Zupy to lekkie dania, które pasują zarówno na obiad jak i kolację. Oparte na warzywach stanowią doskonałe źródło wartości odżywczych i są doskonałym przykładem dania fit.
Słodki deser też może być zdrowy. Wystarczy przygotować go z odpowiednich składników. Wypróbuj moje propozycje.
To co pijemy jest równie ważne dla naszego zdrowia jak to co jemy. Dlatego też wśród dietetycznych przepisów nie może zabraknąć pomysło na koktajle i napoje.
Reklama
Na dzisiejsze śniadanie, obiad i kolację polecam

Pora na śniadanie, które zapewni nam sytość i energię na kilka godzin. Owsianka, może nie brzmi zachęcająco, ale z ulubionymi dodatkami na pewno będzie nam smakować.

Roladka z piersi kurczaka faszerowana szpinakiem
Dzisiejszym pomysłem na fit obiad jest roladka z piersi kurczaka. Wypełnimy ją jakże zdrowym i pysznym szpinakiem. Zainteresowani? Jeśli tak to zapraszam do przeczytania przepisu.

Dietetyczna zupa krem z pora z dodatkiem pieczarek
Por to warzywo, które warto wprowadzić do swojej diety ze względu na dużą zawartość składników odżywczych i niską kaloryczność. Dlatego dzisiejsza propozycja na zdrowy fit obiad to zupa krem z pora.